Skaisti un veseli mati bez sulfātiem un silikoniem: kādus produktus varam iegādāties Latvijas veikalos

Tā kā jau septiņus mēnešus dzīvoju ar lokainiem matiem, man ir iekrājies jau diezgan pamatīgs izmēģināto matu produktu saraksts. Es ievēroju Curly Girl metodi, kas – ļoti vienkāršojot – nozīmē, ka matu kopšanā nedrīkst lietot sulfātus un silikonus. Šādus matu produktus Latvijā nav nemaz tik viegli atrast, lai gan nevar teikt, ka izvēles nav vispār. Zemāk esmu apkopojusi CGM metodei draudzīgos matu kopšanas produktus, ko var atrast Latvijas veikalu plauktos, un nelielas atsauksmes tiem, ko pati esmu lietojusi.

Līdz šim esmu uzrakstījusi divas atsauksmes par to, kā man sokas ar Curly Girl metodes ievērošanu. Pirmo divu mēnešu atskaite lasāma šeit, bet pārdomas pēc četriem mēnešiem – šeit.

Atkārtošana – zināšanu māte, tāpēc:

Sulfāti parasti sastopami šampūnos kā Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) vai Ammonium Laurel Sulfate (ALS).

Silikoni biežāk ir kondicionieros, maskās un veidošanas līdzekļos; visbiežāk atrodami kā Dimethicone vai Amodimethicone, bet tās var būt arī citas vielas, kas beidzas ar -cone, -xane, -col vai -conol.

Var lasīt sastāvu uz etiķetes, vai arī iekopēt to Curlsbotā, kas norādīs, vai produkts ir CGM draudzīgs.

Jāsaka, ka vislielākā CGM draudzīgo produktu izvēle ir Drogas veikalos. Frizieru veikalos neatbilst gandrīz neviena profesionālā līnija, izņemot dažas ar pretenzijām uz dabīgumu. Pieņemu, ka dabīgo produktu veikalos vēl šis tas varētu būt, bet mans gājiens uz Biotēku beidzās bez sevišķiem atklājumiem. Tāpēc lielākā daļa sarakstā iekļauto zīmolu nopērkami tieši Drogās.

Latvijas veikalos nopērkamie matu kopšanas produkti, kas atbilst Curly Girl Method nosacījumiem:

Zīmols, kas viskonsekventāk ievēro “nekādu sulfātu, nekādu silikonu” likumu (tomēr ne burtiski), ir NatureBox. Jāņem vērā, ka NatureBox šampūnos attīrošā sastāvdaļa ir Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, kas nav sulfāts, taču tāpat ir spēcīgs attīrītājs un var kairināt vai sausināt galvas ādu – kas arī ir iemesls, kāpēc CGM mudina atteikties no sulfātiem. Kondicionieru un masku sastāvs ir atbilstošs. Esmu mēģinājusi avokado kondicionieri. Kā co-wash man patīk tīri labi, bet citādi… Nu, kondicionieris kā kondicionieris.

Garnier Hair Food trīs vienā (matu maska, kondicionieris un leave-in) pašlaik ir viens no populārākajiem produktiem dažādos lokainiem un cirtainiem matiem veltītos blogos, forumos un grupās. Lēts, laba kvalitāte un plašas izmantošanas iespējas, piemēram, pievienojot kādu eļļu, var izmantot kā deep conditioner jeb dziļo kondicionieri. Un smaržas ir fantastiskas, varētu pat teikt garšīgas – īpaši banānu! Manā skatījumā šis un zemāk aprakstītā InSight maska ir divi tiešām forši Latvijā nopērkami CGM matu produkti.

Es ļoti ceru, ka Latvijā kādu dienu parādīsies Garnier Fructis Curl Treats veidošanas līdzekļu sērija, bet zīmola pārstāvji man teica, ka diemžēl tuvākajā nākotnē tas neesot plānots.

Isana ir kondicionieri ar uzrakstu “ohne silicone” jeb “bez silikoniem. Maksā ļoti lēti – zem diviem eiro par pudeli. Par spīti zemajai cenai, itin labi kondicionieri. Šajā pašā sērijā esošajos šampūnos ir sulfāti, bet nav silikonu, tāpēc tos var izmantot pēdējā mazgāšanas reizē pirms metodes uzsākšanas, lai noņemtu uz matiem palikušos silikonus un līdzekļu pārpalikumus, vai arī periodiskai matu attīrīšanai, ja pēc tā ir vajadzība.

L’Oreal Botanicals līnijā ir daži produkti bez sulfātiem un silikoniem, kamēr citi tādi nav. Vislabākā šajā ziņā ir safloras līnija – maska pilnībā atbilst visiem noteikumiem, kamēr kondicionierī ir spirti, kas var sausināt matus (tātad sausu matu īpašniecēm labāk izvairīties); šampūnā gan ir SLES, tāpēc no tā labāk turēties pa gabalu. Lavandas sērijas masku arī drīkst lietot. Bet es pamanīju, ka sērijai tikko ir nomainījies dizains – ja mainījušās arī formulas, tad mana informācija jau varētu būt novecojusi.

ECO Laboratorie šampūnos ir atrodams sodium lauroyl methyl isethionate – tīroša sastāvdaļa, kas nav sulfāts. Tā ir maiga attīroša sastāvdaļa, kas būtībā ir droša, bet ļoti sausiem matiem tā vienalga varētu nepatikt. Tā kā CGM drošu šampūnu Latvijas veikalos nav daudz, tad šis ir labs variants.

Šo un to saražojuši arī vietējie zīmoli. CGM noteikumiem atbilst visi Madara kondicionieri (arī jaunais no Grow sērijas), bet ne šampūni. Madara kondicionieri zaļajās tūbiņās ir diezgan labi un varu tos ieteikt pamēģināt. Grow Volume kondicionierim ir biezāka tekstūra, kā rezultātā to ir grūtāk ieklāt un izlīdzināt slapjos matos. Es matus ķemmēju tikai dušā, kad tajos ir kondicionieris, un šim uzdevumam prasās kas šķidrāks un slidīgāks.

Bio2You ir iznākusi jauna matu kopšanas sērija melnos iepakojumus. Tajā ietilpst šampūni un maskas, kurās nav ne sulfātu, ne silikonu. Šampūnā ir sodium lauroyl methyl isethionate. Masku sastāvs ir labs – ir gan dabīgās eļļas un ekstrakti, gan atkarībā no veida arī zīda proteīni, hialuroskābe un kolagēns vai speciāls matu kopšanas komplekss. Serumi un matu eļļas ir bez nekādām nevēlamām sastāvdaļām. Šos produktus neesmu mēģinājusi, bet “uz papīra” izklausās ļoti labi!

Drogās nopērkamās Live Clean kondicionieri atbilst CGM principiem. Taču jāsaka, ka man tas ne ar ko sevišķu nav iespiedies atmiņā. Taču varētu patikt tiem, kas dod priekšroku vieglas konsistences, pašķidriem kondicionieriem.

Pārejot no Drogas klāsta uz frizierveikalu sortimentu… InSight kokosriekstu maska sausiem matiem ir zelts! Man to pirms vairākiem gadiem ieteica friziere pēc matu krāsas izņemšanas, un maska palīdzēja manus matus šajā laikā uzturēt ļoti labā stāvoklī. Varu to ieteikt ne vien CGM kontekstā, bet ikvienam, kam ir sausi vai bojāti mati. Regulāri lietojot, rezultāti ir ļoti labi.

Noteikti kādus produktus esmu palaidusi garām. Ja zini, ko vēl vajadzētu pievienot šim sarakstam, atstāj komentāru! 😉 Pavisam drīz citā rakstā apkopošu savu pieredzi, pērkot matu kopšanas produktus internetā: kas un kādus zīmolus sūta uz Latviju, kuri produkti kļuvuši par maniem favorīti. Stay tuned! 🙂

6 domas par “Skaisti un veseli mati bez sulfātiem un silikoniem: kādus produktus varam iegādāties Latvijas veikalos

  1. Paldies par dalīšanos! Ļoti noder šī informācija! Pati mēģinu savus lokainos matus atgūt/iegūt, bet grūti iet ar produktu sameklēšanu… patiešām paldies!

  2. Sveiki! Varu padalīties ar šampūnu – esmu atklājusi Benu aptiekā (bet var būt arī citur) Pien Dairy SPA šampūns atbilst CGM (pārbaudīts Curlbot). Šampūns ļoti maigs, mamma un draudzene, kad bijām ceļojumā, izmantojot šo šampūnu, gan teica, ka ir sajūta, ka mati palikuši neizmazgāti, bet viņas nav lokainu matu īpašnieces un neseko CGM. Es esmu piešāvusies – šampūnu nākas ņemt vairāk kā klasisko šampūnu un kārtīgi ar pirkstiem izmazgāt galvas ādu. Varbūt kādam noder ☺️ Kondicionieri neesmu pārbaudījusi.

  3. Sveika!
    Rakstā ļoti daudz par maskām un kondicionieriem, bet vai Latvijas veikalos nav neviens šampūns ko varētu izmantot CGM atbalstītājas?

    1. Sveika! Ar co-wash Latvijā ir ļoti bēdīgi, bet šampūnus var atrast. Man patīk InSight šampūns no sērijas sausiem matiem (var atrast frizierveikalos), bet ir arī Bio2You sērijām melnajos iepakojumos un L’Oreal Botanicals ir Lavender Soothing Shampoo. Mani īstie favorīti gan tomēr ir internetā pasūtāmie šampūni, piemēram, no Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil sērijas.

Komentēt